Dondurulmuş gıdalarda ozon uygulamaları ile daha kaliteli bir üretim elde edilmektedir. Bunun en önemli aşaması olarak gıdaların dezenfeksiyonunda ozonlu su kullanılması, işlenecek ürünü sağlıklı hale getirir.
Dondurularak işlenecek ürünün proses aşamasında ozonlu su ile yıkanması, başlangıçtaki mikrobiyal yükü %90 oranında azaltmaktadır. Ozonlama işlemiyle pestisitlerin kolaylıkla parçalanabildiği ve yok edildiği gözlemlenmiştir. Meyve ve sebzelerde, et ürünlerinde patojenlerin taşınması ozon ile kolaylıkla engellenir. Ozonlu su, ürünlerin tazeliğini koruyarak raf ömrünün uzatılmasında da etkin bir görev alır.
Meyve, sebze, et, tavuk, balık vb. gıdalar, dondurulmadan önce ozon uygulamalarından yararlanılarak sağlıklı ve güvenilir koşullara getirilir. Gıdaların depolama süreçlerinde de ozon gazı uygulaması, mikrobiyal yükleri yok ederek uygun saklama koşullarını oluşturur. Ürünlerin kalitesini kaybetmeksizin muhafaza edilebilmesi, ozon jeneratörleri aracılığıyla kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Ozon jeneratörleri, gıda sektöründe üretim süreçlerini daha kaliteli bir seviyeye taşımaktadır. Dondurulmuş gıdalarda ozon uygulamaları ile gıda güvenliği kısa sürelerde ve etkin şekilde sağlanır. EDF Ozon ’un endüstriyel ozon jeneratörleri bu verimin üst düzeyde elde edilmesini sağlar.
Kullanım kolaylığı ile pratik bir uygulama sunan EDF Ozon jeneratörleri, tüketiciye sunulan ürünlerin kalitesini artırmaktadır. Sunduğu avantajlarla EDF Ozon jeneratörleri hem pratik hem de ekonomik bir seçenek olacaktır.
Kaynaklar:
GÜCÜKOĞLU A. , KÜPLÜLÜ Ö. Su ve Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Ozon Kullanımı. Akademik Gıda Dergisi.
EKİCİ L., SAĞDIÇ O. , KESMEN Z. Gıda Endüstrisinde Alternatif Bir Dezenfektan: Ozon. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi (2006)
KUŞÇU A. , PAZIR F. Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları. Gıda , 29 (2)