Kuvvetli dezenfektan özelliği ile ozon, undaki bakteriyel temizliğin sağlanmasında uygulanıyor. Ham madde nedeniyle un üzerinde oluşabilecek mikrobiyal yükü azaltıyor. Ozon, insan sağlığını tehdit eden her tür mikropla savaşabilir. Ayrıca un değirmeni içerisinde oluşabilecek küf ve mayayı da yok etme gücüne sahiptir.
Doğal bir dezenfektan olması ozonun, temel besin kaynağı olarak ekmeğin yapım aşamasında güvenle kullanılabilmesini sağlar. Ozon uygulamalarıyla un renginin parlaklık değerlerinde artış, sarılık değerlerinde azalma meydana geldiğini de belirtmeliyiz. Daha beyaz bir un elde etmek de ekmek fabrikalarında ozon kullanımının sonuçlarından biridir.
Yapılan araştırmalara göre ozonlama işlemi, ekmek hacminin değerlerinde de artırıcı etkiye sahip. Ozon gazı uygulanan unlarla elde edilen ekmeklerin daha hacimli oldukları ve raf ömürlerinin daha uzun olduğu biliniyor. Ozon uygulamasıyla birlikte hamurun olgunlaşma süresi kısaltılabilir, uzamaya ve çekmeye karşı direnci arttırılabilir. Ekmek hacmi değerinde de artış olur.
Ekmek fabrikalarında ozon kullanımı; sırasıyla un, hamur, ekmek kalitesi üzerinde iyileştirici etkiler ortaya çıkarır. Ozon ile ekmeğin üretimi aşamalarında ürünlerin enerji değerleri en iyi seviyelere getirilir. Ayrıca fabrikalarda ürünlerin depolandığı ortamlarda da en güvenli dezenfeksiyon işlemi ozon uygulamalarıyla yapılabiliyor.
Ozonun FDA tarafından kabul edilen doğal bir dezenfektan olması, ekmek fabrikalarında kullanımını artırıyor. Kimyasal kalıntı bırakmadan ürün kalitesini artıran bu yöntemi, EDF Ozon jeneratörleri ile güvenle uygulamak mümkündür.
Düşük işletme maliyeti ile EDF Ozon jeneratörleri, endüstriyel alanlarda üretim sürecini sağlığa uygun ve avantajlı hale getirir.
Kaynaklar:
Demir, . K. , Elgün, A. & Elgün, M. S. (2011). FARKLI TİP UNLARA OZON UYGULAMASININ, UN, HAMUR VE EKMEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ.