Ozon, güçlü etkisiyle hayatımızın her alanında etkinlik gösteriyor. Ozon gazı ile ortamın, havanın hızlı ve pratik bir şekilde temizlenmesini sağlayabiliyoruz. Peki, ozon gazı nedir? Ozonun faydaları ve zararları nelerdir? Diğer dezenfektanlara göre avantajlı konumda olan ozon gazının özelliklerine yakından bakalım.
Ozon üç oksijen atomundan oluşmuş; kararsız yapıda bir moleküldür. Dünyadaki biyolojik dengenin korunmasında etkin rol oynayan ozon, günümüzde dezenfektan özelliğiyle de birçok alanda yararlanılan bir gazdır. Hammaddesi oksijen olduğu için doğal bir dezenfektan olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında oksidasyon gücünün yüksek olmasıyla da günümüzdeki kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
Ozon Gazının Faydaları
Okside edici özelliği sayesinde pek çok zararlı maddenin yok edilmesinde ozon gazı kullanılıyor. Ozon, bilinen en etkili dezenfektan ve koku gidericidir. Suyun, havanın, ortamın temizlenmesi ve arındırılmasında sıklıkla kullanılan bir gazdır. Birçok alanda faaliyet gösteren ozon, sağlık açısından tehdit edici zararlıların tahribatında etkin bir rol oynamaktadır.
Hayatımızın birçok alanında kullanabileceğimiz ozon gazı; bakteri, virüs, mikroorganizmalardan korunmak için en güvenli yöntemdir. Yaşam ve çalışma alanlarımızdaki mikropları, istenmeyen kokuları maksimum etkiyle yok eder. Ayrıca birçok hastalığında tedavisinde de ozon gazından faydalanılmaktadır. Hücre yenileyici etkisiyle cilt hastalıklarında ve solunum yolu rahatsızlıklarında sıklıkla tercih edilir.
Sağlık sektöründe, üretim alanlarında, içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde ozon gazına başvurulmaktadır. Ozonun doğal yapısı sayesinde hiçbir kalıntı madde bırakmayarak görevini tamamlaması da onu, avantajlı kılan unsurlardandır. Kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon işlevini yerine getirdikten sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Çevre dostudur.
Ozon Gazı Zararlı mı?
Ozonun kuvvetli bir etkisi olduğundan bahsettik. Dolayısıyla kontrollü kullanılması gereken bir gaz olduğunu da belirtmemiz gerekir. Ozon gazının limitler dahilinde uygulanmasının canlılar üzerinde herhangi bir risk oluşturmadığı kanıtlanmıştır. Ancak yüksek seviyelerde ve uzun sürelerde soluma sonucu sağlığa etkileri olabileceği belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ozon gazına maruz kalma limiti belirlenmiştir. Bu limit, 100 μg /m3 ( 8 saat aralıksız maruz kalma) olarak açıklanıyor. Endüstriyel ozon gazı uygulamalarında da uluslararası standartlara uygun uygulamalar gerçekleştirilmelidir.
Ozonun güçlü etkilerinden faydalanabilmemizi sağlayan ozon jeneratörlerini bugün pek çok alanda kullanabiliyoruz. Yukarıda belirttiğimiz olumsuz yönlere maruz kalmamak ve güvenli bir sonuç elde etmek için ozon jeneratörü seçiminde de dikkatli olmak gerekir.