Günümüzde ozon gazının kullanıldığı birçok alan bulunuyor. Ortamın temizliğini sağlaması, bakteriyel yükü yok etmesi ve işletmelere sağladığı faydalarla ozonu, birbirinden farklı alanlarda görebiliyoruz. Her uygulamada olduğu gibi ozon uygulamasında da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Bunlar arasında son derece önemli olanı da ozon gazının ölçümünü yapmaktır. Ozon ölçüm cihazları ile ozon gazının kontrolü takip edilmelidir.
Ozon ölçüm cihazları, ozon gazı konsantrasyonunu PPM (particles per million – milyonda bir parçacık) cinsinden ölçmektedir. Ozon jeneratörlerinde olduğu gibi bu cihazların da uluslararası standartlara uygun olarak üretilmesi ve kalibre edilmesi gerekmektedir. Havada 1 PPM, yaklaşık olarak 2,1mgr/m3 ozona eşittir. Çeşitli faktörlere bağlı olarak yükseklik arttıkça, ozon konsantrasyonu da artar.
Endüstriyel uygulamalarda ozon gazının ölçülmesi son derece önemlidir. Agresif bir gaz olan ozon gazını kontrol altında tutmak, uygun dozajda alana uygulamak, ozon gazından en yüksek verimi sağlamak için ölçüm cihazlarının kullanılması gerekmektedir.
Çeşitli sağlık kuruluşları, solunan havada 0,10 PPM miktarında yer alan ozon seviyesine en fazla sekiz saat maruz kalmanın bir yan etkisi olmadığını açıklamıştır. Dolayısıyla insan sağlığı açısından bu miktar, yeterli sürede uygulandığında herhangi bir zarar ortaya çıkarmaz. Bu değerin üzerinde ozon gazına maruz kalınması durumunda ise insan sağlığı için riskler oluşmaya başlar. Bu nedenle ozonun uygulanacağı ortam için ölçüm yapılması şarttır.
Ozon Gazı Nasıl Ölçülür?
Ozon parametresi renk değişim metodu ile ozon gazı için üretilmiş tüpler kullanılarak ortamdaki ozon miktarı saptanır. Ölçüm tamamlandıktan sonra tüpün üzerindeki renk değişimine göre ozon konsantrasyonu okunur. Ortamdaki ozon miktarının takibi, sensörlü cihazlar kullanılarak yapılabilir.
Bulunduğunuz ortamda ozon jeneratörü kullanılarak dezenfeksiyon işlemi yapılacak ise kullanılacak cihazla ilgili bilgi edinmeniz gereklidir. Kullanılan cihazın ortamda, metrekareye göre ne kadar çalışması gerektiğinin bilinmesi, önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar.
Sonuç olarak ortam havasının temizliğinde, bakteri ve virüslerin yok edilmesinde, gıdalarda; tat, koku, bulanıklık gidermede, suyun dezenfekte edilmesinde ve birçok farklı alanda gördüğümüz ozonlamada, ölçüme dikkat edilmelidir. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde ozon gazı uygulamasından hem ortamlarda hem de endüstriyel alanlarda yüksek verim sağlanmaktadır.