Ozonun Oluşumu ve Üretimi
Ozon doğal ortamda; güneşin mor ötesi ışınlarının atmosferdeki oksijeni parçalamasıyla ortaya çıkar.
Teknolojik ortamda ise, elektrik enerjisinin havada bulunan oksijenin parçalamasıyla ortaya çıkar.
CD tip jeneratörlerde
Plak tip jeneratörlerde
ve
UV tip lambalarda
Ozon gazı doğal dezenfektan olarak ticari kullanıma uygundur. Ozon bulunduğu ortamı dezenfekte ettikten sonra, hammaddesi olan oksijene döner. Sıcaklık ve ozon birbirleriyle ters orantılıdır. Ozonun yüksek oksidasyon kuvveti ile mikroorganizmalar yok edilir. Bu okisdasyon kuvveti ozonun en güçlü dezenfektan olmasında etkendir.
Ozon temizliği ile, bakteri ve virüslerin hücre zarları parçalanır. Bu parçalanma bakteri ve virüslerin eriyerek yok olmasına yol açar. Ozon gazını sulu olarak kullanmak isterseniz tam dezenfektasyon sağlanması yaklaşık dört ile on dakika sürecektir. 0.1-0,5 mg/lt ozon neredeyse tüm mikroorganizmaları yok eder.
Ozon gazı kararsız ve aktif bir gazdır. Bu yapısı sayesinde dezenfektasyon işlemi bittiğinde açık havada 30 dakika içinde, ambalajlarda 8-12 saat arasında arkasında hiçbir kalıntı bırakmadan oksijene döner.
1979 yılında yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda ozon dezenfektasyonu önerilmiştir. 1997 yılında ise güvenilir gazlar sınıfına (GRAS) alınmıştır. Bu adımla birlikte, gıdaların ozonla dezenfektasyonu yaygınlaşmıştır.
Ozon, etkin dezenfektasyon özelliği sayesinde tüm dünyada, içme suyu arıtma tesislerinde kullanılmaktadır. Bu kullanımı ile sudaki bütün mikropları yok eder.
Ozon Oluşum Mekanizması
Stratosfer tabakasında yer alan ozon, güneşten gelen ultraviyole ışınlarla meydana gelmektedir. Stratosferin içindeki hava kütlesi bu ultraviyole ışınlardan şiddetli olarak etkilenmektedir. Stratosferdeki ozon sayesinde, dünyadaki canlı yaşamı için tehlike oluşturan ultraviyole-B ışınları etkisini yitirir. Böylelikle, sağlıklı bir şekilde yaşantımıza devam edebiliriz.
Ozon O2 + O reaksiyonu sonucu oluşur. Bu reaksiyon, ozon molekülünün parçalanmasına ve bir oksijen molekülü ve bir oksijen atomunun açığa çıkmasına yol açar.
Yok Etme Mekanizması
Ozon molekülü (O3) morötesi ışınlara maruz kalması durumunda O2 ve O olarak parçalanır. Bu parçalanma kinetik enerji düzeyinde ısıyı arttırır. Isı artımı, atmosferin sıcaklığının yüselemesine yol açar.
Ozon Jeneratörlerini ve firmamız hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Etiketler: ozon oluşumu , ozon gazı,ozon üretimi,ozon jeneratörü
Mayıs 28, 2020
Listeye dön